Hvorfor er skole og barnehagebilder viktige?

Skole- og barnehagebilder har vært diskutert utallige ganger og argumentene både for og imot har vært mange.  Selv er jeg veldig glad i barnehagebildene av mitt eget barn som nå har blitt over 20 år.   Samtidig  er de også en av grunnene til at jeg startet med dette.

Mine egne erfaringer

Jeg har 2 barnehagebilder av min egen håpefulle, lille pode.  Det ene ble tatt da han var 4 år.  Han hadde på seg den første genseren han faktisk valgte ut selv på butikken.  En sprudlende sak i regnbuefarger med innvevd glitter, haha..  Det har ikke akkurat lagt lista for påkledning i tenåra og senere, men det betyr mye for meg som mamma.  Jeg vet at inni der et sted bor det en person som er glad i farger, selv om tenåringen i flere år gikk med svart hettegenser.  Bildene har studiokvalitet.  De er tatt innendørs, men er likevel fantastiske barnehagebilder av en blid og fargerik 4-åring med livet foran seg.

Jeg hadde skikkelig dårlig råd som alenemor, så å bruke penger på å gå til fotograf var så uaktuelt at jeg ikke var inne på tanken en gang.  Men dette bildet ser ut som det er tatt i studio.  Det ser profesjonelt og fantastisk ut.  Jeg elsker det!

Men jeg har også ett barnehagebilde fra da han gikk siste året i barnehagen.  Der er han plassert foran ei bjørk.  Det er ikke brukt noe eksternt lys.  Han ser heller ikke noe glad ut,  og mengden bjørk i bildet overgår mengden barn med ganske mye.  En trist affære, men jeg har likevel spart på det bildet også.  Fordi det er en påminnelse om hvordan et barnehagebilde ikke skal være.

Hvordan jeg jobber i dag

Disse to bildene i hver sin ende av skalaen har liksom lagt lista for hvordan jeg selv jobber idag.  For meg er det viktig å levere det førstnevnte bildet.  Det skal være riktig lyssatt, ha studiokvalitet og se profesjonelt ut uansett om det er tatt ute eller inne.   Mor og/eller far som skal ha dette bildet på veggen, kanskje resten av livet, skal kunne se på det og huske den lille tassen som det barnet det var.  For den tida forsvinner og da er det bildene vi sitter igjen med.

Å fange et barns personlighet på den korte tida vi har til rådighet er en kunst og en ferdighet det tar tid å tilegne seg.  Noen barn er sjenerte, andre er skikkelige spilloppmakere, noen er stille mens andre har lett for å le.  Atter andre er mest opptatt av lastebilen som kjører forbi eller av de nye klærne de har fått.  Uansett vil det alltid være et poeng å levere flere bilder i en serie slik at foreldrene kan kjenne igjen barnet sitt, ihvertfall i noen av bildene.

Historien

Det er også et annet perspektiv som er viktig.  Det som har med historie å gjøre.  For hvor mange husker hvem de gikk på skole og i barnehage sammen med når det har gått noen år?  Ikke mange…  Med fine bilder av avdelinger og klasser med navn på både elever/barn og ansatte blir dette veldig morsomt å ta frem igjen i voksen alder.  Det er også et tidsvindu tilbake til klær, moter, hårfrisyrer og trender på den tida fotografiet ble tatt.  Her er hverdagsklærne og hverdagsfjesene godt bevart for ettertiden.  I en historisk kontekst kan man følge utviklingen på trender blant barn og unge godt ved å studere skole og barnehagebilder.  De blir en del av vår historie.

Oppsummering

Barnehage- og skolebildene er viktige på grunn av disse punktene:

  • Historisk betydning
  • Personlig betydning
  • Lavterskeltilbud på profesjonell fotografering.
  • Søskenbilder – alle foreldre vet hvor vanskelig det er å få gode bilder av barna sammen.  Dette er i 99% av tilfellene mye lettere for en fotograf.  Til og med for fotografen er det vanskelig å få gode bilder av egne barn.
  • Alle får det samme valget – foreldrene bestemmer i etterkant – og ingen vet om du kjøper ett bilde til 199 kroner eller innrammede bilder og store print til flere tusen kroner. Eller om du ikke kjøper noe i det hele tatt.
  • På skolefotograferinger i barneskolen får alle elevene en A5 katalog med klassebilder av meg, uavhengig om de kjøper bilder eller ikke.  Så alle får noe.

 

Søsken

Skal du bestille fotografering?

Sjekk ut hva jeg gjør her:

Er du fotograf?

Sjekk ut mine kurs for barnehagefotografer

Jeg er av den oppfatning at barnehagebildene ha en slik kvalitet at det overgår foreldrenes egne bilder. Dette er viktig for meg.  For å være helt ærlig så er det mange flinke foreldre med godt fotoutstyr.  Dersom dette virkelig skal være et lavterskeltilbud på profesjonell fotografering så kan ikke jeg gjøre det samme som foreldrene.  De har jo bilder av barna i bøtter og spann som viser gullknuppen i lek og aktivitet.  Jeg ønsker å presentere det beste jeg kan ved å lyssette skikkelig, velge en nydelig bakgrunn ute, eller en fin portrettbakgrunn inne.  Jeg vil levere noe som man faktisk må ha både utstyr og profesjonalitet for å få til.  Jeg vil også at folk skal ha bildene på veggen så fokus ligger derfor på salg av ferdige print. Digitale filer er likevel tilgjengelig for de som vil dele med familie og venner. 

Jeg ville ha satt stor pris på et slik tilbud om jeg hadde mottatt det den gangen jeg selv var alenemor med dårlig råd.  Kanskje kunne jeg da ha kjøpt ett portrettbilde det året det ble skikkelig vellykket.  Uansett om jeg hadde kjøpt bilder eller ikke ville jeg likevel fått klassebildet i en katalog.

Skolekatalogen koster det selvfølgelig en del å produsere og sende ut, men så lenge mange foreldre kjøper bilder så blir det et lite overskudd.  Dette kan delvis  gå tilbake til skolen og elevene ved at alle får en katalog.  Dermed får alle et minne, noe som også gir meg en god følelse.