Nå skriver vi 2021 og både fjoråret og første halvdel av dette året ble hard rammet av pandemien.  Siden jeg da har fått litt bedre tid så har jeg dykka litt i arkivet og funnet frem til disse bildene.

Dette er mitt første heldags bryllup og bildene er i fra 2013.  Før dette hadde jeg vel fotografer 3-4 bryllup som kun var portretter og en vielse.

For meg var dette en fin måte å starte opp på – brudeparet er nær familie og det gir litt slingringsmonn på presteringen.  Faktisk vil jeg anbefale alle som vil gjøre bryllupsfotografering å fotografere gratis for venner eller familie i starten.  For det er plutselig mer å huske på enn man skulle tro.  Jeg var ganske godt forberedt her fordi  jeg fikk være med på prøven med prest dagen i forveien slik at jeg visste hva som skjedde og når det skjedde.  Og siden jeg hadde kjent både bruden og hennes forlover siden vi var cirka 3 år, så var det ikke noen stress for noen av oss.

Det eneste stresset var egentlig at den stakkars forloveren ble syk underveis.  Men fotografen ordna paracet, og tok med forloveren i bilen til kirken så hun kunne få lufte seg litt på vegen.  Og det trengte hun – men tøffe Bente sto i det og sang solo i kirken etter planen før hun logga ut noen timer og kom sterkere tilbake.

Men slik foregikk dagen, og i grove trekk er det slik de fleste tradisjonelle bryllup foregår:

Forberedelser

Brud og forlover utenfor frisøren
Brud og forlover utenfor frisøren

Dagen starter hos frisøren.  Her skal håret ordnes på brud, forlover og brudepike.  Makeup skal ordnes og kjole og smykker skal på.  Og man skal hygge seg litt. Så champagne, frukt og sjokolade er på plass.  Det er veldig lurt å ha litt å spise her fordi det tar lang tid og man trenger litt påfyll.  Fotografer bør også tenke på dette og ha med seg litt snack.  Jeg bruker sånne musli-barer.  Det er gull verd når blodsukkeret synker utover dagen!  Og blodsukkeret må bruden også passe på så er det lettere å holde på både humør og nerver.  Det kan også være lurt å ha med paracet e.l. i sekken – godt å ha om man trenger det.

Brudepynting er masse jobb for frisøren også - her var salongen stengt for andre kunder mens vi var her.
Brudepynting er masse jobb for frisøren også – her var salongen stengt for andre kunder mens vi var her.

Pyntig av brud er en hyggelig stund med brud og forlover(e) og noen ganger brudepiker og brudesvenner (om de er små).  Dette kan foregå   enten i en salong, på et hotellrom eller hjemme hos bruden.   Og her er det oftest innleid hjelp til å ordne hår og makeup.   Det finnes brudesalonger som har flinke stylister/frisører som gjør slike oppdrag ute – for eksempel Sans Frisør på Lillehammer.  Aud Marit var på Studio Camellon på Vinstra som hadde salongen stengt for andre kunder mens vi var der.  Hårek Frisørsalong på Kvam er også stengt når de har brudepynting (I hvertfall når jeg har vært der som fotograf)

Viktig med påfyll av veske
Viktig med påfyll av veske
Ryggen på brudekjolen er ferdig knytt!
Ryggen på brudekjolen er ferdig knytt!
Makeup og hår er klart. Nå mangler bare brudeslør og smykker
Makeup og hår er klart. Nå mangler bare brudeslør og smykker
 Bruden får hjelp fra sin forlover til å ordne kjolen
Bruden får hjelp fra sin forlover til å ordne kjolen

Nå er alt klart og vi kan dra til kirken.

Bruden er på plass i bilen - en 69 modell Mercury Cougar
Bruden er på plass i bilen – en 69 modell Mercury Cougar

I kirken

Det er noen viktige ting å få med seg i fra inne i kirken:

  1. Bruden som kommer opp kirkegulvet.
  2. Utveksling av ringer
  3. Velsignelsen
  4. Kysset (om det er med – dette er det ikke alle prester som bruker da det er «frivillig» og ikke en del av den offisielle liturgien)
  5. Utgangen

Andre ting som kan være fint å ha bilder av er eventuelle underholdningsinnslag – i dette brylluper var det blant annet barn som leste en tekst som jeg tok bilder av samt brudepiker og svenner og forloveren som sang.

Bruden ankommer med sin far
Bruden ankommer med sin far
Presten hadde ringene i boka si og ga dem til brudeparet
Presten hadde ringene i boka si og ga dem til brudeparet

Overlevering av ringer er vel en av de seansene under en vielse som har forårsaket mest stress.  Ofte er det forlover som har ringene, noen ganger er det brudgommen og noen ganger blir ringene overlevert av en av brudesvennene eller brudepikene.  Her kjørte de safe-mode og lot presten overlevere ringer!   Noen måtte likevel huske å ta dem med da!

Utveksling av ringer
Utveksling av ringer

Det er viktig å få med de ekte øyeblikkene – som her: (se også bryllupet til Ida og Bjørnar)

Øyeblikk
Øyeblikk
Forelsket brud
Forelsket brud
Velsignelsen
Velsignelsen
Kysset på kirketrappa
Kysset på kirketrappa – godt planlagt og gjennomført før alle gjestene kommer ut og sperrer utsikten.
Brudefølget kommer ut av kirken.
Når alle kommer ut av kirken blir det mye tid til gratulasjoner.

Ofte så går det minst en halvtime her før man kan dra å fotografere portretter.  Jeg bruker tiden til å fotografere litt gjester og stemning. Her forsøker jeg å spotte viktige personer som for eksempel foreldre og besteforeldre å få med dem på bildene.  Disse bildene blir satt stor pris på men havner sjeldent (så godt som aldri) på nett.  Rett og slett fordi jobben med å innhente publiseringstillatelser blir for stor.

Brud og bil
Morsomt øyeblikk med brud og bil

Portrettfotografering

Location for portrettfotografering i Venabygd
Location for portrettfotografering i Venabygd

 

Det er mange som skal være med her i dag - barn og forlovere (og sjaføren ser jeg)
Det er mange som skal være med her i dag – barn og forlovere (og sjaføren ser jeg)

Jeg har alltid fotografert ferdig bilder med barn først – deretter bilder med forlovere, og så har vi brukt resten av tiden på brudeparet.

Det varierer litt hva folk legger vekt på, men det viser seg ofte at barna er viktige å få med og avhengig av alderen på barna så er det greit å gjøre dette før de blir lei av å måtte vente.

Barn bør aldri vente på noe som helst – det ødelegger fort humøret 😀  Disse er ganske store da, og jeg kjenner dem jo godt så det letter jobben.  Men generelt så er min erfaring som barnehagefotograf gull verd i slike situasjoner.

Brudebuketten
Brudebuketten
Aud Marit og Jon Ole
Aud Marit og Jon Ole
Brudepar med forlovere
Brudepar med forlovere
Brudepar med alle sine barn
Brudepar med alle sine barn – har flere bilder men syns dette ble litt kult og annerledes
Bjørketrær, åkrer, grusveg og brudepar
Bjørketrær, åkrer, grusveg og brudepar
Brudepar på vegen med gård i bakgrunnen
Brudepar på vegen med gård i bakgrunnen
Kontakt
Kontakt mellom de nygifte er viktig å få frem
Ofte lager jeg svart/hvitt versjoner av en del bilder. Noen egner seg godt til svart/hvitt
Ofte lager jeg svart/hvitt versjoner av en del bilder.  Noen egner seg godt til svart/hvitt.  I det senere så har jeg også begynt å tenke litt på svart/hvitt under opptak også og kan lage bilder som er ment kun i svart/hvitt.
"Her står vi og poserer for takkekortet"
«Her står vi og poserer for takkekortet»

Det er ikke uvanlig å ha med litt boblevann til fotograferingen – og her fikk vi et skikkelig «kodak moment! Det var så varmt ute nesten 30 varmegrader og flaska hadde ligget bak i bilen nedover grusveien. Det var mye futt kan du si! Det smalt så hardt at jeg tror jeg trykket av i ren forskrekkelse! Flere sekunder senere kunne vi høre korka smalt ned i blikktaket på en av bygningene i nærheten. Men øyeblikket ble bevart til evig tid:

Kodak moment!
Kodak moment!
Det ble igjen nok på flaska til å fylle glassene!
Det ble igjen nok på flaska til å fylle glassene!
Se så koselig glass da!
Se så koselig glass da!
Klare for turen til fjells!
Klare for turen til fjells!
Vi tok noen bilder med bilen og Venabygd i bakgrunn også
Vi tok noen bilder med bilen og Venabygd i bakgrunn også

Fest og middag på fjellet

Festen ble holdt på Barnåla hos Lundes på Venabygdsfjellet. For et bryllup av denne størrelsen var det helt perfekt!  Mat var ordnet med catering/kokk som kom og laget ferdig maten på det store og romslige kjøkkenet på Barnåla. Her var det også overnattingsplass til alle.

Bordene var pyntet med peoner
Bordene var pyntet med peoner
Oppdekning på Barnåla
Oppdekning på Barnåla
Jeg fotograferte maten
Jeg fotograferte maten – og det har jeg fortsatt med de stedene jeg får mat 😀
Jeg fotograferte også alle talerne
Jeg fotograferte også alle talerne – det har jeg også fortsatt med. Her blir det ofte mange gøyale bilder.
Aud Marit som brud
Aud Marit som brud – 8 år senere bruker fotografen en større blender og mer kreative poseringer på slike portretter men det viser jo litt av omgivelsene også da.
Brud og stolt pappa
Brud og stolt pappa

Brudevals kan være en utfordring – spesielt her det er mørke tak og vegger og nesten ingen belysning.  Da hender det jeg tyr til blitz.

Kutting av bryllupskake er også et øyeblikk de fleste har med - her er mitt første forsøk på å forevige dette øyeblikket
Kutting av bryllupskake er også et øyeblikk de fleste har med – her er mitt første forsøk på å forevige dette øyeblikket.
Brudevals - eller i dette tilfellet: blues!
Brudevals – eller i dette tilfellet: blues!
Sein på kvelden fikk vi en fantastisk rød himmel og jeg dro med meg paret ut for litt fotografering i sommernatta
Seint på kvelden fikk vi en fantastisk rød himmel og jeg dro med meg paret ut for litt fotografering i sommernatta

Bildene er i album – og det albumet kan du få se om vi møtes fysisk.  Jeg har en kopi av det for å vise frem kvaliteten på bryllupsalbum.  Siden de jeg lager såpass dyre album så må man ha mulighet til å føle fysisk hvordan det er å bla i og hvordan det ser ut.  Det er et håndlaget produkt og det er vanskelig å yte det rettferdighet i en beskrivelse.  Jeg viser deg det gjerne!