Har du lyst til å oppleve isformasjonene i Tromsaelva? Det har du!

Her skal jeg hjelpe deg å finne Iskjørkja på Fåvang i Gudbrandsdalen.

Da må du ta turen langs E6 til Fåvang og finne den hemmelige stien! Det finnes skilt her og der, så helt umulig er det ikke.  Kart ligger i bunnen av innlegget.
Det er fin sti bort til Iskjørkja og det tar ca 20 minutter å gå.
Det er fin sti bort til Iskjørkja og det tar ca 20 minutter å gå.

Det er viktig med godt fottøy – på turen  vår innover var det tørt og fint å gå. Men når det begynner å smelte, ise og bli glatt så kan nok deler av stien bli mer utfordrende. Jeg anbefaler uansett å ha med brodder til bruk inne i Iskjørkja.

Infoltavlen har tekst på norsk, engelst og tysk.
Infoltavlen har tekst på norsk, engelst og tysk.
Kan du se den?
Kan du se den

Iskjørkja ble første gang omtalt i en turist guide fra 1905 «Reisehaandbog for Gudbrandsdalen og Lillehammer» I den boken sto det at fossekallen bygger rede her inne, så det er sikkert lurt å trå varsomt her om sommeren. Men det er jo i vinterhalvåret at dette er et spektakulært skue.

Hvordan Iskjørkja blir varierer noe fra år til år, nedbørmengder på høsten, og temperatur utover vinteren bestemmer dette. Jeg har aldri vært her før i år og ble veldig imponert.

Det er mye dyreliv innover her også. Så mange spor etter rådyr og elg. En ting å ha i bakhodet er at elgen gidder ikke springe særlig på denne tiden av året, med så mye snø. Så møter du på en så ikke forsøk å jage den. Gå heller rundt eller tilbake. Den kan lett bli grinete og den har bra punch i beina.

Slik ser det ut utenifra
Slik ser det ut utenifra
Isformasjoner
Isformasjoner
Utsyn til elva fra inne i Iskjørkja
Utsyn til elva fra inne i Iskjørkja
Arnt utenfor Iskjørkja
Er det rart man er glad når man finner noe sånt som dette?

Hvordan finner vi Iskjørkja?

Et lite kart som viser hvordan du finner frem. Men vær så snill å ikke parker på gardsplassen til Jørn Jakobsen. Det er en privat gårdsplass og du vil ikke bli inneparkert :)
Et lite kart som viser hvordan du finner frem. Men vær så snill å ikke parker på gardsplassen til Jørn Jakobsen. Det er en privat gårdsplass og du vil ikke bli inneparkert 🙂

Fra E6: kjør inn i Fåvang sentrum og kjør oppover Fåvangvegen. Det er den vegen som går opp mot barneskolen og forbi Huset Granmo. Du skal til venstre oppi der et stykke – det står skilt til Iskjørkja.  Se kartet.

Siden denne guiden ble postet har antall besøkende til Iskjørkja eksplodert. Dette har ført til at behovet for parkering ikke lenger kunne oversees og det er nå blitt skikkelig parkeringsplass både ved veien og på jordet ved siden av stien.

Parkering på jordet og starten på stien som går over en privat gårdsplass. Ha respekt for naboen <3

Det går også en sti i fra sentrum og da kan du jo benytte anledningen til å stikke innom i sentrum og kjøpe med deg noe godt til niste. På sommerstid er det merket tursti.

Dette har blitt et overveldende populært turmål, og det er ikke uvanlig å måtte stå i kø utenfor.  Se videoen under for en helt vanlig søndag.