Jeg vet ikke helt hva slags norsk ord som dekker dette, men jeg har fotografert denne type bryllup og jeg skal prøve og forklare hva det går ut på i denne posten.

Noen ganger er det sånn at det av forskjellige grunner ikke er ønskelig å ha et stort bryllup.  Brudeparet gifter seg i all hemmelighet og stikker av fra alle for ha noen dager for seg selv og kanskje leve ut en drøm de har hatt.   Som for eksempel å se utbruddene til Geysir på Island.

Store geysir skyter vann ut av bakken hvert 8.minutt
Store Geysir skyter vann ut av bakken hvert 8.minutt

 

Statuen av Leif Erikson utenfor Hallgrimskyrkja i Reykjavik
Statuen av Leiv Eiriksson utenfor Hallgrimskyrkja i Reykjavik

Devony og Tim gjorde det på den måten.  For dem så handlet det litt om familie og litt om økonomi.  Hans familie kommer fra vestkysten i USA og hennes fra østkysten.  Dersom de hadde valgt et av disse stedene å gifte seg på så måtte den ene familien enten betale veldig mye for å være med i bryllupet eller bli hjemme.  Og dette ble det umulig å løse rettferdig.  Derfor bestemte de seg for å gifte seg et helt annet sted og valget falt på sagaøya Island.

Elopement på Island

Når man bare drar avgårde på denne måten to stykker så må man ordne litt selv.  Kirke og prest var det første som ble ordnet.  Den  islandske presten Thor ble hyret inn.  («so awesome, his name is Thor!  Imagine!  Like the old gods!  And he used the f-word,  he is perfect I love him!» sitat brud)

Tim organiserer
Tim organiserer

Min rolle her var selvfølgelig fotograf, men også påklederske, venninne og vitne.   Jeg møtte brudeparet dagen i forveien og vi gikk på pub i Reyjkavik, drakk Svartadaudir, hadde det morsomt og ble bedre kjent.  Nå hadde jeg riktignok hatt noe kontakt med dem tidligere men aldri møtt dem.

Devony pynter seg til den store dagen
Devony pynter seg til den store dagen
Jeg har knyttet brudekjolens rygg - man får til det meste når man bare prøver!
Jeg har knyttet brudekjolens rygg – man får til det meste når man bare prøver!

Vielse

På dagen møttes brud og brudgom i kirken som er tradisjon.  Mens Tim kjørte bil dit tok bruden og jeg en taxi.  Vielsen foregikk i den minste kirken jeg noen gang har sett.

Presten Thor og brudeparet
Presten Thor og brudeparet

Dette var en museumskirke utenfor Reykjavik.  Dette er også den eneste gangen jeg har måttet ty til blitz under en vielse – ganske enkelt fordi det ikke fantes lys, bare en knøttliten glødelampe bak presten, akkurat nok til at han så teksten sin.   Men i samråd med prest og brudepar fikk jeg tapet opp en reflektor i det mørke taket så ble det bra likevel.

Klar med ring
Klar med ring
Etter at brudeparet har gitt hverandre sine selvskrevne løfter var seremonien over
Etter at brudeparet har gitt hverandre sine personlige løfter var seremonien over
Museumskirken i Árbær Open Air Museum
Museumskirken i Árbær Open Air Museum

Etterpå tok vi noen bilder på museumsområdet sammen med presten, før vi dro videre.

Lurer på om fotografen er inspirert av det norske curlinglandslaget..
Lurer på om fotografen er inspirert av det norske curlinglandslaget…
Viktig med godt fottøy! Og innom bensinstasjonen for noen nødvendige ærender
Viktig med godt fottøy!  Og innom bensinstasjonen for noen nødvendige ærender

Vi dro ut til kysten og fotograferte mellom snø, lavastein og hav.

Med Kollafjörður i bakgrunn
Med Kollafjörður i bakgrunnen
Vi måtte også stoppe her mot øst på Þingvellir-vegen
Vi måtte også stoppe her mot øst på Þingvellir-vegen

Deretter tok vi en runde i Reykjavik med bilder utenfor Perlan og ved Solfar.

Sólfar, Reykjavik
Sólfar, Reykjavik

Vi hadde god tid og kunne fjase rundt og fotografere før Devony og Tim skulle ha sin romantiske, 12-retters bryllupsmiddag bare de to.

Siden selskapet var lite og brudeparet av den sosiale sorten fant vi noen gjester utenfor Perlan:

Bryllupsgjestene!
Bryllupsgjestene!

Avslutning

Jeg dro tilbake til hotellet for å ta backup av bilder og sende over et par av dagens blinkskudd til sosiale medier. Litt utpå kvelden fikk jeg en melding der de lurte på om jeg ville bli med på bryllupsfesten på den samme puben vi hadde vært på dagen i forveien.  15 minutter senere var vi på plass i puben der det var god stemning og masse folk.  Både Devony og Tim er veldig sosiale, og det er også islendingene så det lille bryllupet utviklet seg etterhvert til en ganske så folkerik og morsom affære.  Dette var akkurat det perfekte bryllupet de hadde sett for seg og passe høytidelig, veldig romantisk og med en festlig avslutning på dagen.

Ved Gullfoss - godt med turister selv i januar
Ved Gullfoss – godt med turister selv i januar

Det handler om å gjøre dagen til det man ønsker – og å vite hva man egentlig ønsker.  Det handler ikke om at det nødvendigvis blir så mye billigere, men at man gjør noe sammen som forener.  At man lager sine egne tradisjoner og skaper felles minner man kan leve på resten av livet.

Kunne elopement vært noe for deg?  Dette kan fint gjøres i Norge også – hva med en overnatting i trehytte eller ei luksushytte langt til fjells?  Eller en telttur i fjellheimen?  Få servert mat, bli tatt med på kanotur, fjellklatring eller bare en slaraffendag på stranden?  Alt ettersom hva som er perfekt for akkurat dere.

Inne på Perlan
Inne på Perlan

Jeg hjelper dere så gjerne med å planlegge og organisere både transport, mat og overnatting.  Sammen kan vi planlegge det perfekte bryllupet – det som er perfekt for dere to.   Det er tross alt dere dette handler om – og det siste året har det jo også vært få muligheter til å holde det store selskapet.  Men mange muligheter til å tenke annerledes.

På Island oser det svovel ut av bakken
På Island oser det svovel ut av bakken